2017 in 5 boeken

Mensen kijken me soms raar aan als ik zeg dat ik geen Netflix heb en geen series kijk Je hebt nog nooit Rick en Morty gezien??! Wat doe je dan met je vrije tijd???. Lezen dus. Want boeken kun je overal mee naartoe nemen en op elk moment wegleggen, mits het niet te spannend is. Daarnaast bieden ze nog een extra dimensie in mijn gebruikelijke studie-ontwijkend-gedrag gekleurde activiteiten. Dit leverde me in 2017 een lijstje van 30 gelezen boeken op, waarvan ik 5 als favoriet kon bestempelen.

Michel Houellebecq – Platform

Deze schrijver is een van mijn lievelingsauteurs geworden dit jaar en Platform was het eerste boek dat ik van hem las. Nu lijken al zijn boeken enigszins op elkaar, naast elk boek dat je van hem leest kun je een lijstje houden waar je bijna altijd de volgende twee punten kunt afstrepen:

Een ode

1 Protagonist is een miserabele, depressieve, hyper-seksuele, veertiger met een existentiële levenscrisis.

2 Schrijver ziet veelvuidig zijn kans schoon om op de maatschappij en alles wat zij heeft voortgebracht te spugen. In zijn eigen woorden: ”Elke samenleving heeft haar zwakke punten, haar wonden. Leg je vinger op de wond en druk goed hard.,,

Nu kun je je afvragen wat ik hier zo leuk aan vind, en dat is omdat Houellebecq zijn passages zó cynisch en zwartkijkend neerzet, dat het grappig wordt en de woordkeuze is vaak excellent gevonden. (Wel behoeft het hier en daar enige nuancering van jezelf, en ik raad je dan ook zeker aan om zijn werk met een korrel zout te nemen) Platform bevat al de eerder beschreven elementen, en is daarin een klassieke Houellebecq-roman.

”Ik hield van vakantiebrochures, met hun abstractheid en hun typische gewoonte de plaatsen van de wereld te reduceren tot een beperkte reeks van tarieven en mogelijkheden om gelukkig te zijn; ik waardeerde vooral het sterrensysteem waarmee de intensiteit van het geluk dat je mocht verwachten werd aangeduid.,,

We volgen een 42-jarige Michel die op een groepsvakantie naar Thailand gaat om de dagelijkse sleur en zijn overleden vader te ontlopen. Hier vergaapt hij zich aan al het aanwezige vrouwelijk schoon, maar aan Valérie, zelf ook werkzaam in de toerisme sector, in het bijzonder. Tot zijn grote geluk, voor zover een toegedane man dat kan voelen, worden zij een setje. Zij vullen elkaar perfect aan en hij voelt zich zowaar gelukkig. Zij komen samen op het idee, geïnspireerd door het landschap en de cultuur daar, om aan de groeiende behoefte van de markt te voldoen en sekstoerisme groepsreizen te organiseren. Dit zetten zij economisch slim op, verzinnen een mooi marketing plan en het groeit uit tot een succes, maar dit succes is niet van lange duur.

Henry David Thoreau – Walden or Life in the Woods

Walden is het bekendste werk van de Amerikaanse filosoof, schrijver en natuuronderzoeker Henry David Thoreau en gaat over zijn experiment waarin hij  twee jaar afgezonderd van de maatschappij in een zelfgebouwd hutje in de bossen dicht bij een meer te gaan leven (Ik heb overigens wel gelezen dat zijn moeder nog steeds zijn was deed, maar dat terzijde). Tijdens dit bezoek legt hij van alles vast, hij beschrijft de natuur, de seizoenen, zijn bezoekers en voegt hij wat gedichtjes toe. In het eerste hoofdstuk beschrijft hij de samenleving waarin hij, totdat hij verkaste, leefde. Het zal je verbazen hoeveel hiervan nog relevant is voor de samenleving zoals wij hem kennen. Ik denk ook dat digibeten herkenning zullen vinden in wat hij beschrijft, veel is toe te passen op de internetgeneratie van nu. Het laatste hoofdstuk vond ik echter het allermooist. Hier beschrijft hij wat hij geleerd heeft van zijn tijd in Walden, en zat vol met pareltjes zoals deze:

Direct your eye inward, and you’ll find

A thousand regions in your mind

Yet undiscovered. Travel them, and be

Expert in home-cosmography,,

Dit boek is ook online te lezen als pdf.

Simone de Beauvoir – De Gebroken Vrouw

Wat was dit boek indrukwekkend. Dit bestaat uit drie korte verhalen, alle drie over vrouwen op leeftijd, een groep vaak onderbelicht in romans. Het eerste verhaal gaat over een vrouw die vastloopt in haar leven, ze twijfelt over haar relatie, weet geen boeken meer te schrijven en is teleurgesteld in haar zoon, die keuzes maakt waar ze het niet mee eens is. Nu is De Beauvoir is sowieso een van mijn lievelingsauteurs geworden, haar zinnen lijken soms wel geconstrueerde kunstwerkjes, maar bevooroordeeld ben ik niet, dit was namelijk het eerste boek wat ik van haar las. Ik kwam in aanraking met dit boek in een periode dat ik minder goed in mijn vel zat, en nog nooit eerder vond ik zo veel herkenning en erkenning in een boek. De somberte die de hoofdpersoon ervaart wordt door haar prachtig beschreven, evenals sentimentele passages over ouder worden.

Ik heb ontdekt dat het ook zijn bekoring heeft een lang verleden achter je te hebben. Ik heb geen tijd om er veel aan te denken, maar vaak schijnt het zo maar opeens dwars door het heden heen; het geeft daaraan zijn kleur, zijn glans, zoals de rotsen of het zand zichtbaar zijn in de weerschijn van een glinsterende zee. Vroeger vleide ik me met toekomstplannen en beloften; nu geeft de schaduw van de voorbije dagen een fluwelen zachtheid aan mijn gevoelens en genoegens.

Het tweede verhaal is een monoloog, gesierd door een citaat van Flaubert De monoloog is haar wraak. Dit is het kortste verhaal uit het boek, en de hoofdpersoon haalt uit naar iedereen die haar in de steek gelaten heeft, haar man, maar ook haar kinderen, haar moeder en haar vriendinnen.

Het derde verhaal is in dagboekvorm geschreven.De vrouw in dit verhaal komt erachter dat haar man al een poosje een affaire heeft met een andere vrouw. Ze verwijt zichzelf van alles, dat ze nooit ander werk gezocht heeft, wat haar man bij haar mist, en blijft het proberen met hem, ook al slaapt hij een paar nachten per week bij zijn andere vrouw. Dit was erg pijnlijk om te lezen af en toe, je voelt ook de tweestrijd waarin de vrouw zit. Ze wil wel weg, maar ze heeft niets of niemand anders. Ik denk dat je uit alle verhalen de boodschap kunt halen dat je je eigen geluk nooit te veel moet leggen bij iemand anders.

Kim van Kooten – Lieveling

Dit was absoluut geen gezellig boek, maar had me wel volledig in zijn greep. De hoofdpersoon van dit boek is de in het begin 4-jarige Puck, die bij de de eerste dag dat ze samen met haar moeder bij haar nieuwe stiefvader intrekt, al te maken krijgt met misbruik. Het misbruik is door de ogen van een kind beschreven, zij heeft totaal niet door dat wat hij doet totaal niet normaal is. Als ze tien jaar is, vraagt ze zich wel af of het normaal is dat haar stiefvader drie keer per week haar haar wil wassen, maar dit durft ze niet te vragen aan haar klasgenootjes. Ondanks dat het thema van dit boek zwaar is, weet de schrijfster het toch luchtig te beschrijven en hier en daar weet ze het zelfs grappig te brengen, zoals het typerende taalgebruik dat haar moeder telkens aanhaalt.

Ik las dit boek als audioboek op Spotify, en kan dit zeker aanbevelen.

Anais van Ertvelde en Heleen Debruyne – Vuile Lakens

Ik ken deze twee dames al van hun podcast, dus ik was al een beetje bevooroordeeld toen ik dit boek in de boekhandel tegenkwam, en durfde het toen ook zonder er eerst in te kijken mee te nemen, en ik was erg blij dat ik dat deed. Op de voorkant staat dat dit boek een hedendaagse visie op seksualiteit behandelt, maar dit is erg breed genomen, het gaat niet alleen over seks, maar ook over relaties, man-vrouw verhoudingen, homo- en biseksualiteit. Het is sterk gericht op vrouwelijke seksualiteit, maar is naar mijn mening voor mannen ook interessant om te lezen. Ik vond alle mis-opvattingen die in de loop der tijd zijn ontstaan en nog steeds bestaan erg interessant, maar ook choquerend om te lezen. Men denkt namelijk dat we sinds de seksuele revolutie van de tweede feministische golf zo seksueel vrij zijn als we maar kunnen zijn, soms zelfs te vrij, seks en naaktheid is namelijk overal, maar hier zitten een aantal haken en ogen aan, wat zij in het boek verder bespreken. Al met al iets wat me enorm interesseerde en waar ik nog vaak verder over nadenk.

 

 

 

 

4 thoughts on “2017 in 5 boeken

  1. Mooi lijstje! Ik wil ook nog heel graag Simone de Beauvoir een keer lezen – toch maar een keertje aanschaffen binnenkort.

    1. Ik heb Uitgenodigd ook van haar gelezen, maar ik was veel meer te spreken over De Gebroken Vrouw. Ik heb ook nog Bloed van Anderen van haar staan, ik denk dat ik die hierna maar lees

Comments are closed.