mijn favoriete podcasts

De podcast bestaat al weer een behoorlijke tijd, maar groeit naar mijn idee pas nu in populariteit. Zo beginnen veel kranten met een eigen podcast (zoals De Correspondent en NRC), heeft de VPRO een uitgebreid collectief aan series, en wordt er in de media steeds meer aandacht aan besteedt. (bijvoorbeeld de Trouw -mijn favoriete krant- die tot mijn vreugde afgelopen week een artikel over podcasts publiceerde) Sinds een halfjaar ben ik zelf ook fanatiek luisteraar, vooral tijdens het fietsen, maar soms ook tijdens het tekenen of opruimen. Ik begon vooral met luisteren omdat ik niet altijd naar muziek wilde luisteren op de fiets, en af en toe wat afwisseling wou. Al snel voelde ik me helemaal thuis in de wonderlijke wereld van het vertelde verhaal en heb ik een stapeltje aan favorieten vergaard, die ik nu verder wil bespreken.

Philosophize This!

Dit was de eerste podcast waarmee ik in aanraking kwam, en ik begon met luisteren omdat ik graag meer wou weten over filosofie, ik wist daar namelijk weinig tot niets over, hoewel het me al een poos intrigeerde. Stephen West, de host van deze show, behandelt veel relevante filosofen in een korte tijd. Van Plato tot Thoreau, alles passeert de revue. De ideeen van deze (bijna altijd) al dode filosofen koppelt hij altijd aan het heden, zodat je het kunt betrekken op je eigen leven. Vooral zijn thema-afleveringen vond ik de moeite waard, bijvoorbeeld die over optimisme, waar hij de gedachte uitzet hoe je in je eigen leven best optimistisch kan zijn, maar dit voor een overheid geen juiste taak is,want als een overheid maar optimistisch is en denkt dat er geen nare situaties zich gaan voordoen in de toekomst, worden er ook geen preventie-maatregelen getroffen. Ook de aflevering over moodiness vond ik interessant, over hoe je geduld kunt trainen, alleen dit is me tot op de dag van vandaag niet gelukt. Helaas.

Bob

Volgens mij hebben veel mensen deze podcast intussen al geluisterd, waaronder ik, maar dat neemt niet weg dat ik helemaal weg was van deze serie. Ik denk dat ik in slechts twee a drie dagen alle zes de afleveringen heb beluisterd. Drie radiomakers volgen in deze podcast de 84-jarige Elisa, die in een verzorgingstehuis woont. Zij praat zonder op te houden over Bob, de persoon die de mysterieuze hoofdrol in dit verhaal krijgt toegewezen. De radiomakers proberen door middel van gesprekken meer te weten te komen over Bob, de buurjongen van Elisa toen zij vijftien was. Ook staan herinneringen centraal, want in hoeverre kloppen Elisa’s herinneringen? En heeft Bob überhaupt wel ooit echt bestaan? Op deze vragen proberen ze antwoord te vinden, door niet alleen met Elisa te praten, maar ook met haar familie en ouderen- en dementie-deskundigen En als belangrijkste taak proberen ze natuurlijk Bob te vinden. Als een extraatje vond ik de gebruikte muziek erg mooi, niet alleen door de aflevering heen, maar ook het eindnummer dat Bob en Elise heet (hoe leuk!)

Dipsaus

Welkom bij Dipsaus! Een podcast door vrouw van kleur voor vrouw van kleur en iedereen die geinteresseerd is in een ander geluid. Met deze leus opent Anousha elke keer de podcast, die zij met nog twee andere vrouwen presenteert. Elke aflevering begint met hun Shoutouts en Burns; iets positiefs wat ze onder de aandacht willen brengen, dat kan zijn op persoonlijk of maatschappelijk vlak, en met een burn willen ze vooral hun ergernis uiten over iets waar ze minder tevreden mee zijn. Daarna hebben ze elke aflevering een gast, meestal een gekleurde vrouw, waarmee ze over hun onderzoek, werk of andere onderwerpen praten. Hierbij weten zij de juiste vragen te stellen en zijn hierin enorm maatschappij-kritisch en kleur-bewust. Af en toe voelde ik me wel erg wit tijdens het luisteren van deze podcast, vooral omdat ik me nooit echt bewust van van de impact van mijn huidskleur. Door deze podcast heb ik de betekenis van kleur in een breder context kunnen plaatsen.

Vuile Lakens

De podcast van het gelijknamige boek, twee dames die met een feministische insteek die mythes in de seksuologie bestrijden en hierbij uiterst man-vriendelijk zijn (lees, een mannen-panel komt ook af en toe hun mening over de aangesneden onderwerpen in de microfoon spuien!) Tijdens het luisteren merk je dat de maaksters erg goed ingelezen zijn, ze weten een stormvaart van informatie in nog geen halfuur te proppen. Ook vond ik het fijn dat ze ook hun eigen ervaringen in de afleveringen verweefden, wat het minder plastisch maakte. Al met al een podcast die ik iedereen zou kunnen aanraden.

Liefs van Woord

Liefs van woord is eigenlijk meer een verzameling van eerder uitgezonden radio-afleveringen met als overkoepelend thema: liefde. Zo vond ik aflevering #2 Mijn Man, Mijn Vrouw mooi en indrukwekkend, over een vrouw die nog steeds bij haar vrouw blijft nadat zij een geslachtstransitie onderging. Ook heb ik moeten grinniken om aflevering #6 Lieveke, Saskia Irene en Anouk. Een volwassen man leest in deze aflevering voor uit een dagboek dat hij bijhield in zijn wilde tienerjaren waarin hij de meisjes die hij leuk vond beschreef (maar misschien vond ik deze aflevering ook wel gewoon leuk omdat mijn in naam in het dagboek voorkwam. Spoilers! Spoilers!)

PS: Sinds een poosje ben ik meer bezig met digitaal tekenen, maar ik weet er nog niet veel van. Dus als het plaatje een beetje als een Paint-creatie aandoet, mijn excuses;)

Kende jij deze podcasts al? En welke podcasts luister jij?

10 thoughts on “mijn favoriete podcasts

  1. Ik kan het echt heel erg aanraden! Maar ik moet dan ook lang fietsen naar school, dus dan is het wel een welkome afwisseling 😀

 1. Oh ik hou echt van podcasts, zo heerlijk om even aan te zetten met een kop thee haha. Ik had nog nooit van Vuile Lakens gehoord en als feminist klinkt deze podcast heel erg interessant! Bedankt voor het delen! (Ps. het plaatje ziet er goed uit!)

  1. Dankjewel! Ik ben echt helemaal weg van die podcast, ben er zo veel wijzer van geworden (en geef mn vrienden soms (ongevraagd) seksuele voorlichting hahaha)

  1. Ik wou het nog in het bericht zetten, maar de meeste podcasts luister ik via Spotify, bijna alles staat ook op Stitcher (een app voor android) of anders via Soundcloud

 2. O dank voor de aanbevelingen! Vuile lakens kende ik al, erg goed inderdaad. Philosophize this en dipsaus klinken ook interessant. De Rudi en Freddie show is trouwens ook aan te raden!

  1. Bedankt! Ik was net door mijn voorraadje podcasts heen, dus bedankt voor de aanrader!

 3. Oh I loooove podcasts! Vuile Lakens luister ik ook.
  Bob lijkt me een hele leuke podcast. Dankje voor dit lijstje!

Comments are closed.