ode aan de liefde

Laatst zag ik in het Filmhuis ‘Call Me By Your Name’ een film over een intense zomerliefde tussen twee jongens. Met open ogen, en stil verlangen keek ik naar de prille, ontluikende en uiteindelijk allesverwoestende liefde die zich op het scherm voordeed. De beelden ontwaakten iets in mij, in mij voelde ik iets knagen. Misschien omdat, momenteel mijn hart zich niet overlaadt met denkbeeldige hartjes en mijn buik met fladderende vlinders. Ik ken geen romantische liefde in mijn leven. Bewust. Maar betekent dit dan dat ik tegen de liefde ben, of geen liefde ken? Integendeel. Ik denk alleen dat we onszelf tekort doen door alleen te kijken naar de verwachtingen die we hebben van deze specifieke liefde, en de dromen van hoe wij samen zullen smelten met deze ware persoon. Er bestaan namelijk nog zo veel andere vormen van liefde die absoluut niet voor de romantische onderdoen. Neem bijvoorbeeld de platonische liefde, liefde waarbij geen romantiek aan te pas komt. Mijn beste vriendin ken ik al bijna zes jaar en nog elk jaar wordt onze band intenser, dieper, betekenisvoller. Dat is ook iets om te koesteren. Of misschien wel veel alledaagser, laatst, terwijl ik over dit onderwerp discussieerde, vertelde een vriend van mij, dat zijn leraar Duits verkondigde dat hij zowel van zijn echtgenote hield, als van zijn buurvrouw, zijn kat, en zijn caissière. Dingen om over na te denken. Laten wij tijden zonder romantische liefde niet beschouwen als tussenfase, maar laten wij ons hart en ons denken vullen, ook in tijden dat de romantische liefde wel aanwezig is, met andere vormen van liefde en relaties. Opdat wij veel fijne mensen mogen kennen, of zij nou vlinders ontwaken of niet.

 

Een fijne verlate Valentijsdag gewenst <3

2 thoughts on “ode aan de liefde

  1. Ik ben ook even bewust single en inderdaad, je ziet zoveel meer vormen van liefde! Ik besef de laatste tijd vooral hoeveel ik van mijn vriendinnen hou en ik vind het ook leuk dat we dat gewoon tegen elkaar kunnen zeggen.

Comments are closed.