boeken die ik in januari en februari las

De afgelopen tijd las ik weer een aantal boeken,eentje fantastisch, eentje licht teleurstellend, en besloot dat ik deze wou introduceren in een nieuwe rubriek, waarin ik citaten, tekeningen en mijn mening over de boeken heb verwerkt.

Anne Frank – Het Achterhuis

 ”Veel mensen vinden de natuur mooi, velen slapen eens onder een blote hemel, velen verlangen in gevangenissen of ziekenhuizen naar de dag, dat ze weer vrij van de natuur kunnen genieten, maar weinigen zijn met hun verlangen zo afgesloten en geisoleerd van datgene, wat voor arm en rijk hetzelfde is. Het is geen verbeelding dat het zien van de hemel, de woken, de maan en de sterren mij rustig en afwachtig maakt. Dit middel is veel beter dan valeriaan of broom, de natuur maakt me klein en gereed om alle slagen moedig op te vangen! Het heeft zo moeten zijn, dat ik de natuur niet anders dan soms per uitzondering door dikbestoven en vuil begordijnde ramen mag zien, en om daar door te kijken is geen plezier meer. De natuur is het enige wat werkelijk geen surrogaat kan verdragen!,,

In het begin voelt het een beetje voyeuristisch om zomaar in andermans dagboek te lezen, misschien, omdat ik al wel weet hoe het met haar afloopt, maar zij op het moment van schrijven nog niet. De brieven, die ze aan haar denkbeeldige vriendin Kitty schrijft, gaan over de oorlog, het schuilen, maar ook over haarzelf en zo leer je haar langzamerhand kennen en waarderen. Je kunt echt haar ontwikkeling volgen, van tiener tot vrouw, van een meisje dat af en toe in een dagboek schrijft, tot schrijfster. Ondanks alles is ze namelijk ook maar een meisje met dromen, hoop en ambities, met wie we ons denk ik allemaal kunnen identificeren. Naar mijn mening een terechte klassieker!

Jan Drost – Het Romantisch Misverstand

”Wil je weten of je verliefd bent? Stel jezelf dan de vraag of je aan het wachten bent. Is het antwoord ja, dan is het duidelijk; je bent verliefd. Urenlang voor het raam zitten in de hoop dat hij langsfietst, om een glimp van hem te kunnen opvangen. Wachtend op de postbode, een gespitst oor op het klepje van de brievenbus, want misschien is er post, voor jou, van haar. Zestig keer per minuut op het scherm van je mobieltje kijken, want wie weet heeft hij ge-sms’t of heb je net een oproep gemist, Nu we onze mail ook mobiel kunnen checken is het hek van de dam. Want stel dat hij, net als wij, wegkijken, op Verzenden klikt… nog maar een keer kijken dus, en nog een keer, en ook ‘s nachts blijft onze mobiel aanstaan en op het nachtkastje liggen. Zo zijn wij zelfs in onze slaan niet meer vrij, want aan het wachten.,,

                      – uit het hoofdstuk De onvoorstelbare ander.

Nadat ik een boek over seksualiteit had gelezen, was de liefde aan de beurt. Ik had al het een en ander over de auteur gelezen in een interview dat hij in de tijd gaf, en hierin haalde hij een citaat van filosoof Friedrich Nietzsche aan: ‘Wat heb ik lief in de ander? Mijn verwachtingen. Dit intrigeerde me, ik was benieuwd wat hij erover te zeggen had, en besloot dat ik het boek wou lezen. Drost neemt je mee in verschillende opvattingen over de liefde volgens filosofen en schrijvers. Hij maakt hierbij een duidelijk verschil tussen romantiek en liefde. Romantiek zouden onze onjuiste verwachtingen zijn die wij onbewust meekrijgen door films, boeken, media en verhalen van anderen, en door realistisch naar deze romantische idealen die wij hebben te kijken, zouden wij het veel beter kunnen doen in de liefde. In de laatste hoofdstukken analyseert hij ook wat gedichten, wat ik interessant vond. Ik heb niet veel ervaring met poezie, maar als je er dan zo’n uitleg bij krijgt kun je er toch iets meer van maken. Ik vond het boek in zijn algeheel alleen soms wat lastig te lezen, ik kon niet alles volgen. Maar al met al heb ik er wel veel van geleerd, en was het af en toe flink herkenbaar.

 

Jean Paul Sartre – Walging

”Er is een goede definitie van ‘avontuur’ dacht ik; een avontuur is een gebeurtenis die de sleur doorbreekt, zonder dat zij per se ongewoon hoeft te zijn.,,

Dit boek zag ik bij de kringloop liggen, en wou het lezen omdat ik al het een en ander over existentialisme heb gelezen. Sartre kon hierin natuurlijk niet ontbreken. Ik heb wel eens gelezen, dat hij een betere filosoof zou zijn, en zij (de Beauvoir, zijn partner) een betere schrijver. Over het eerste durf ik geen oordeel te geven, maar ik vond dit boek minder mooi geschreven dan de boeken die ik van de Beauvoir heb gelezen. Bij haar heb ik het idee dat ze goed nadenkt over hoe ze haar zinnen formuleert, en bij hem heb ik dat minder. ik heb meer het idee dat de tekst voor hem een middel is om zijn filosofische ideeën door te spelen (dat kan ook komen door de vertaling, maar dat laat ik buiten beschouwing), door middel van de hoofdpersoon, die steeds zich steeds verder verdiept in het gevoel van ‘walging voor het bestaan’ dat steeds weer bij hem naar voren komt. Ik vond het personage dat hij in de bieb tegenkomt wel erg leuk, hij slijt zijn dagen met alle boeken in de bibliotheek in alfabetische volgorde te lezen, en gefascineerd is door de hoofdpersoon, omdat hij zo veel avonturen heeft beleefd op zijn reizen.

Roald Dahl – Mijn Liefje, Mijn Duifje

Ik ben met de verhalen van Roald Dahl opgegroeid (wie niet!) en heb recent nog een bundel met korte verhalen van hem uitgelezen, die me goed beviel. Ik lees graag verhalenbundels want het leest gemakkelijk tussendoor. De verhalen in deze bundel kenmerken zich ook weer door Dahl’s schrijfstijl: vol absurditeit, plotse wendingen en een clou die hij pas op de laatste pagina loslaat. Toch moet ik bekennen dat het me na een tiental verhalen een beetje begon te vervelen. Hoewel er werkelijk goede verhalen tussen zaten, voelde het voor mij alsof ik het concept en het ‘trucje’ doorhad. Ondanks dat las ik de bundel toch uit, maar ik denk dat het wel nog even zal duren voordat ik weer een boek van Roald Dahl oppak.

 

 

 

 

PS; De tekeningetjes heb ik ingescand, en daarna digitaal (via Krita) ingekleurd, de kleuren uitzoeken vond ik nog een heel gedoe, maar uit eindelijk werd dit de definitieve versie. Ik had er in ieder geval erg veel plezier in, ik wist niet dat boeken tekenen zo leuk was :).

Welke boeken heb jij de laatste tijd gelezen? 

 

 

 

 

 

4 thoughts on “boeken die ik in januari en februari las

  1. Oh, wauw… indrukwekkend dat je de tekeningen in dit artikel volledig zelf hebt gemaakt. Echt mooi! Qua boeken heb ik Anne Frank ook gelezen en daar was ik echt van onder de indruk. In het begin is het inderdaad wel een beetje vreemd om in andermans dagboek te lezen, maar hoe dan ook is het zoals je zegt wel een terechte klassieker. Een boek dat iedereen eens gelezen moet hebben vind ik.

  2. Ik vond het boek van Jan Drost ook heel interessant inderdaad! Hij heeft nu ook een boek over liefdesverdriet, daar ben ik benieuwd naar.

    1. Ik ook! Ik ben benieuwd of dat mij er anders over laat denken (en of het me tot een betere gesprekspartner maakt)

Comments are closed.