muziek voor zonnige dagen

Ik vind het erg cliche om mijn stukje te openen met dat het zulk mooi weer is geweest de laatste tijd, maar ik ga het toch doen. En bij fijn weer, hoort fijne muziek. Hoewel ik best een muziekliefhebber ben, moet ik toegeven dat ik voor mezelf moeilijk kan achterhalen wat muziek voor mij nou mooie muziek maakt (al doen Franse teksten het meestal wel goed). Meestal zijn albums voor mij verbonden met een bepaalde herinnering of gevoel, en al deze albums heb ik in zomers geluisterd, waardoor ik ze in mijn hoofd classificeer als ‘zomeralbums’. En door die muziek, lijkt het altijd alsof de zon nog iets feller gaat schijnen.

Somi – Petite Afrique

Wat dit album zo mooi maakt, is dat Somi heel knap verbindingen aanlegt in haar muziek. Tussen Afrikaanse jazz, soul en pop, en af en toe zelfs richting klassiek, zoals op het nummer Kadiatou The Beautiful. Ook in haar teksten legt ze steeds de link tussen Afrika, waar ze vandaan komt en New York, waar ze in de wijk woont die Petite Afrique heet. Ze zingt met haar zachte stem, die ze ook flink in volume kan laten stijgen, over zwart-zijn (Black Enough) en over geloof, zoals op Holy Room. En een paar nummers bestaan alleen maar uit gesproken tekst met muzikale begeleiding, waardoor, als je je ogen dichtdoet, het bijna aandoet als een film. Een album waarop je elke keer als je het opnieuw luistert weer iets nieuws ontdekt.

Destroyer – Kaputt

Frankfurt, zomer 2016. Ik verbleef een vijftal dagen in deze stad om mijn Duits bij te spijkeren en ontmoette een drietal mensen met wie ik nog steeds contact heb. In de klas die ik nog extra volgde kwamen we uit op een gesprek over muziek en films. Een Amerikaanse jongen die bij zijn Duitse opa en oma verbleef vroeg of ik De Jeugd van Tegenwoordig kende. Die kende ik natuurlijk wel maar pas na Frankfurt raakten we verder aan de praat en raadde hij me dit album aan, wat, ondanks de naam, juist erg zacht en zomerachtig is. Dit s een album wat je gewoon aan wil zetten als het lekker weer is en mij doet het altijd denken aan ronddwalen door Frankfurt, de mensen, de treinreis in mijn eentje terug, en de fijne tijd die ik daar had.

Slowdive – Slowdive

Slowdive, ook wel dé alternatieve band van de jaren 90, kwam vorig jaar zomer ineens met een nieuw album in 22 jaar. De albums die ze hiervoor maakten waren altijd vrij droevig van aard, waardoor ik dacht dat de nieuwe wel ongeveer daar bij aan zou sluiten. Ik had niet gedacht dat ze zo’n andere richting op zouden gaan met hun muziek, maar ik vind het erg leuk! Je hoort nog wel het kenmerkende shoegaze-geluid door de nummers heen sijpelen, maar het is nu in een veel zomerser, vrolijker, en opzwepender jasje gegoten. Dit album heb ik vorig jaar al vaak geluisterd, en ik weet zeker dat ik dat deze zomer weer ga doen.

Hieronder heb ik een aantal lievelingsliedjes van bovenstaande albums toegevoegd, en nog een aantal andere fijne nummers.:

 

Heb jij echte zomerliedjes die je altijd met warmer weer wil luisteren? En moet ik dit soort muziekopsommingen vaker doen? Laat het me weten!

Liefs

6 thoughts on “muziek voor zonnige dagen

  1. Hele mooie tekening bij het artikel! En ik heb onlangs Jeremy Loops ontdekt, erg fijne instant feel good muziek.

  2. Wat ik al eerder zei: echt zo’n mooie tekening! Ik luister nu veel naar de afspeellijst ‘Happy Tunes’ op Spotify. Daar word ik helemaal vrolijk van.

Comments are closed.