maakgids deel 1: een schetsboekje bijhouden

Hallo daar! Een tijdje terug vroeg ik via Instagram wat voor blogposts jullie zouden willen zien op mijn blog. Ik kreeg wat vragen gerelateerd aan tekenen, dus dat leek me leuk om eens wat over te schrijven. Allereerst zou ik willen zeggen, dat hoe cliché ook, iedereen kan tekenen, en ook iedereen er plezier aan kan beleven, ongeacht je ervaring, ‘aanleg’ enzovoorts. Dat gezegd hebbende, laten we beginnen! Ik heb besloten hier een serie van te maken, om jullie niet meteen een enorme lap tekst te geven, en op deze manier kan ik iets uitgebreider ingaan op de onderdelen van het recept van de illustraties zoals ik ze maak. 😉

Even een disclaimer, ik doe geen kunst-gerelateerde opleiding, en ik heb ook nog nooit les gevolgd in wat ik nu doe. Alles wat ik schrijf is vanuit mijn eigen ervaring.

Deel 1 van de serie: schets/notitie-boekjes! Hier begint het, voor mij, allemaal mee.

waarom een boekje?

Ik gebruikte hiervoor losse blaadjes, maar omdat ik zo wel heel veel losse blaadjes verzamelde, ben ik begonnen in een notitieboekje. Een boekje voor jezelf is fijn omdat je je vooruitgang kan zien, en je alles wat je het bewaren waard vind erin kunt stoppen. Het boekje dient als je naslagwerk, als je geen inspiratie hebt, kun je terugbladeren, zien waar je mee bezig was, en vanuit daar verder gaan.

wat voor boekje?

Ik vind zelf blanco pagina’s het fijnst, dan heb je de meeste vrijheid in je creaties. En een boekje dat je mooi vindt, dat motiveert je om erin te werken. Bij mij is het soms wel een soort tegenstelling. Je moet het willen gebruiken, maar het moet ook weer niet zo mooi zijn, dat je er niet in durft te beginnen. Ik kies zelf meestal een A5 tot A6 formaat, dat vind ik het fijnst werken en kan makkelijk mee in mijn tas.

Deze foto van mijn rolletje heeft mijn blog nooit gehaald, omdat ik er nogal verbaasd op keek, dus ik besloot er gewoon rode verf overheen te smeren.

wat gaat erin?

Ik begin altijd met een paar vaste pagina’s in mijn boekje:
Openingspagina: naam+contactinformatie, een foto van mezelf hoe ik er destijds uitzag, en een citaat dat ik mooi vind
Pagina’s erna: hier houd ik mijn doelen voor die periode bij, en alle films, boeken, tentoonstellingen en muziek van die periode
Laatste pagina’s: een lijstje met alles wat gebeurd is in de periode van het boekje, en als er geen envelopje om losse papiertjes in te stoppen aanwezig is, maak ik er zelf een.
De pagina’s ertussen is allemaal (creatieve) chaos waar ik het een en het ander verzamel:

 • fotos
 • citaten uit boeken
 • schetsen/tekeningen
 • dagboekfragmenten
 • stukjes papier en verfspatters
 • brieven naar mezelf
 • ideeen/lijstjes
 • film en museumkaartjes
 • gedichten
 • wat ik gehoord heb van mensen om me heen
 • collages
 • gedroogde bloemen

Natuurlijk ben je vrij om je boekje in te vullen zoals je zelf wil, dit dient meer als een soort richtlijn wat er allemaal in kan. Het leuke is ook, alles kan!

voor jezelf

Het belangrijkste is, dat deze plek, het boekje, van jou is. Je kan er alles in stoppen, en er is niemand die je erover zal oordelen, want je hoeft het aan niemand te laten zien. Het hoeft niet mooi te worden, wees niet bang om nieuwe dingen te proberen, wees niet bang om te falen, het zijn jouw lege pagina’s. Er hoeft ook geen systeem in te zitten, je kunt het oppakken wanneer je wil, en vooral, er plezier mee hebben.

Ik deel trouwens soms wel stukjes uit mijn boekjes, maar er is ook een hoop dat ik niet laat zien. Ik schrijf ook veel in mijn boekjes, maar veel daarvan zal (gelukkig) nooit het licht van het internet zien.

verder lezen en kijken

Tina van Overall Adventures maakt veel filmpjes over journalling. Zij maakt meer filmpjes die gericht zijn op het schrijven, het beter jezelf leren kennen via het schrijven.

Anne Stalinski (illustrator) over haar verschillende boekjes

Fran Meneses (illustrator) over verschillende schetsboekjes en papierkwaliteit

Korte film van Sosonia, mijn lievelingsfilmpje over dit onderwerp

Ik ben erg benieuwd, houden jullie ook een boekje bij? hoe ziet dat eruit? denk je erover om eentje te beginnen?

Liefs!

 

 

 

3 thoughts on “maakgids deel 1: een schetsboekje bijhouden

 1. Wat een leuke post! Je boekje ziet er heel tof uit en je tips zijn echt fijn. Ik hou ook wel eens zo’n soort boekje bij. Niet echt met illustraties want ik ben een regelrechte ramp met tekenen, maar vol met foto’s, ansichtkaarten, entreekaartjes en quotes. Heel leuk om te doen!

 2. zo leuk deze serie!! ik heb ook zo’n soort boekje, maar ik heb nooit echt inspiratie meer de laatste tijd 🙁 Maar na het lezen van deze post ga ik zeker nog eens terug beginnen denk ik!!

Comments are closed.