maakgids deel 2: inspiratie

Hoi en welkom terug bij mijn serie maakgids, waarin ik de puzzelstukjes waaruit kunst bestaat probeer te ontleden. Deel 1 ging over het bijhouden van een schetsboekje, en deze keer schrijf ik over inspiratie.

Altijd als ik aan inspiratie en creativiteit denk, denk ik aan een stukje tekst dat ik vond in het boek De Wereld van Sofie van Jostein Gaarder. De schrijver vergelijkt hier fantasie met het darwinistische systeem (het survival of the fittest-principe). Fantasie werkt samen met je denken, en als je geïnspireerd bent krijg je een heleboel ideeën. Die je vervolgens weer (deels) uitdenkt in je hoofd. Sommige ideeën vormen een mutatie, in bijvoorbeeld een gedicht, of een schilderij, terwijl anderen slechts in de gedachtewereld blijven. Zo zorgt het denken voor een selectie uit alle dingen die je inspireren.

Met andere woorden, tijd voor deel 2 van mijn serie, deze gaat over inspiratie. En indirect dus ook wat je kunt doen als je een artblock hebt. Ik moet zeggen dat ik niet echt last heb van een gebrek aan inspiratie, eerder aan een gebrek aan tijd om alle ideeën uit te werken. Ik wil nog zo veel doen, meer animeren, striptekenen, een kort verhaal schrijven en uitgeven… Alles heb ik al een zo ongeveer uitgedacht in m’n hoofd, maar echt de tijd om de grotere ideeën uit te werken heb ik nog niet gevonden (al heb ik al wel bedacht dat ik de kerstvakantie hiervoor ga reserveren). Maar, zelfs met de gelimiteerde tijd die wij allen hebben is het mogelijk om er wat van te maken, en hieronder wil ik een aantal dingen bespreken die mij de laatste tijd inspireren.

muziek

Wat voor muziek ik luister wisselt nogal bij mij, al kom ik vaak terug op atmosferische ambient-muziek. Momenteel vind ik franse experimentele pop ook erg leuk, ook door de videoclips die erbij gemaakt worden.

Als ik op de vloer van mijn kamer lig, en dit soort muziek uit mijn speakers hoor, kan ik me helemaal terugtrekken in een soort droomwereld, en fantaseer ik hoe die eruit zou zien, en de kleur en de structuur ervan.

Buiten dat ik dit een leuk nummer vind, vind ik de clip hiervan ook echt indrukwekkend. Erover nadenkend dat dit allemaal losse frames zijn, en hoeveel verf hier wel niet in zit… wow.

Deze collage-clip vind ik ook heel erg gaaf, dat alle gezichten geanonimiseerd zijn, en dat alles er zo analoog uitziet <3

lezen

Ik heb Houellebecq vast al wel eens vermeld op mijn blog, maar laatst dacht ik na over hoe erg hij een inspiratie voor mij is. Zijn boeken worden gehaat door velen, door de boodschap die anderen eraan toekennen. Echter, voor mij is goede literatuur juist datgene wat de grens opzoekt. Literatuur hoort niet politiek correct te zijn en ik hou ervan om het niet eens te zijn met een schrijver, omdat ik dan moet nadenken waarom ik het er niet mee eens ben. Hij is dan ook voor mij (deels) de aanleiding geweest om zelf ook het randje op te zoeken in wat ik teken en schrijf.

– Michel Houellebecq
gesprekken

Ik ben de laatste tijd veel aan het discussieren met verschillende mensen in mijn leven. Ik heb het met een vriendin bijvoorbeeld veel over de functie van romantische liefde in onze levens. Waarom streven we hier zo naar? Wat heeft een romantische relatie voor toegevoegde waarde? Dit soort thema’s vind ik erg interessant, en ondanks dat ik hier niet direct iets mee doe, kan ik in mijn schetsboek zien dat dit soort dingen, onbewust, hier toch een fysieke vorm krijgen.

Ik merk dus dat mijn denken, wat weer beïnvloedt wordt door de hierboven genoemde zaken, erg samenhangt met mijn maken. Het begint met dat ik bevangen ben door een onderwerp, hier over nadenk en over spreek met anderen, en soms ‘muteert’ het tot iets, en soms blijft het slechts een gedachte.

Wat inspireert jou?

3 thoughts on “maakgids deel 2: inspiratie

  1. Muziek kan mij ook enorm inspireren. Maar lekker buiten wandelen zonder muziek is ook erg goed voor de inspiratie. En daarnaast is illustratrice/fotografe Mignon Nusteling ook een enorme inspiratie voor me.

    1. Ik ken haar ja, vette dingen maakt zij! En lekker buiten wandelen is inderdaad ook heerlijk, zo ontstaan de beste ideeen 🙂

  2. kei leuk artikel! & wauw, die videoclips zijn echt zo nice gemaakt!! Ik haal vooral veel inspiratie uit foto’s van op instagram of andere blogs, maar ook van de natuur of mensen die ik tegenkom!

Comments are closed.