maakgids deel 3: experimentatie

Vandaag alweer deel 3! er komen er hierna nog twee aan, iedere maand eentje. Dit keer experimentatie, want wie experimenteert, is nooit uitgeleerd :). Klik hier voor deel 1 & 2

Experimenteren met materialen en onderwerpen vind ik een van de leukste dingen aan tekenen. Ik houd van het uitproberen van nieuwe materialen en het verwerken van de dingen die ik denk, voel en meemaak in tekeningen. Ik teken vooral  personen, situaties, omgevingen, boeken, dingen die ergens voor staan dus.

De laatste tijd ben ik juist veel bezig geweest met patronen, abstracter werk en papier collages. Ik wou dit graag leren, maar vond het nog niet altijd makkelijk. Abstract werk is een stuk moeilijker om te maken dan het lijkt. De eerste keer dat ik dit probeerde, was ik eerlijk gezegd nogal teleurgesteld in mezelf. Het werd niet zoals ik het verwachtte en daar voelde ik me vervelend over. Ik probeerde te analyseren waar dit vandaan kwam. Uiteindelijk kwam ik erachter dat ik constant de gedachte in mijn hoofd had dat het ”ergens” op moet lijken. Bij abstract werk is dit lastiger, omdat het vaak niet direct iets representeert, zoals dat bij veel illustraties wel het geval is. (Ik weet niet of dit helemaal duidelijk is, maar denk bijvoorbeeld aan muziek met tekst, daarover kun je makkelijker zeggen waarover het gaat dan over muziek zonder tekst)

tip: Wat ik graag doe, is alle restjes papier die ik normaal gesproken weg zou gooien te bewaren in een bakje. Zodra ik genoeg verzameld heb, kieper ik het bakje om, en probeer ik een collage ervan te maken op papier. Omdat het restjes zijn, heb je geen invloed op de vormen, en kan ik de druk dat het ergens op moet lijken ook meer loslaten.

Ik denk dat het maken van werk dat buiten je comfortzone altijd met frustratie gaat. Ikzelf ben nog steeds aan het leren dat ik de dingen die ik maak, niet per se iets uit hoeven te beelden. Het hoeft niet ergens voor te staan, het hoeft niet te voldoen aan een bepaalde standaard, het mogen ook slechts vormen en kleuren zijn. Niet alles hoeft een uitgedachte bestemming te zijn. Maar durf te proberen, want daar leer je van, en groei je in je werk.

Dat betekent overigens niet dat ik niet meer graag ”echte situaties” teken. Dat doe ik nog steeds het liefst namelijk, maar ik wou dit graag proberen omdat ik vanuit de wilde weg vormen en kleuren op papier zetten lastig vond. Ik hoopte dat ik me hierdoor iets meer vrij zou voelen in wat ik maak, en ik denk dat dat wel gelukt is.

 

tip 2: ook door middel van een oude pas kun je abstracte vormen op papier zetten. Dit werkt het best met goedkope acrylverf (bijvoorbeeld die van de action) als je deze uitsmeert is de verf deels doorzichtig.

Tot slot, een paar materialen die ik momenteel graag gebruik:

  • Gouache: gouache is een verfsoort tussen aquarel en acryl in. Het is dekkender dan aquarel, maar kan zodra het opgedroogd is weer oplossen als je er met water overheen gaat. Dit is een goede beginset. Als je veel met lichte kleuren werkt is het misschien verstandig om er een grotere tube met witte verf bij aan te schaffen, want deze gaat bij mij het snelst op.
  • Kleurpotloden die ik nog van thuis heb, en verder vind ik de potloden van Catan D’Ache, Lumiance top (geeft een mooie structuur aan je werk, wel iets duurder) en de Derwent Coloursoft (deze zijn iets goedkoper, maar zijn ook fijn en komen in mooie kleuren)
  • papier: dit haal ik overal en nergens vandaan. Gekleurd papier kun je vaak op de kinderafdeling van de HEMA vinden, en papier met een textuurtje (geeft een heel mooi resultaat als je dit afwisselt) vind ik in kantoorbenodigdheden winkels en de Pipoos.
  • Acrylmarkers van Molotov en Posca. Gebruik ik op zichzelf en door collages heen.

Dat was het weer! Volgende keer wil ik iets vertellen over hoe ik van mijn tekeningen digitale bestandjes maak.

Liefs!

One thought on “maakgids deel 3: experimentatie

  1. ooh zo zo tof al de dingen die je hebt gemaakt! het barst echt van creativiteit! ik probeer zelf ook soms wat te experimenteren met andere materialen enzo, maar meestal vind ik het dan idd niet goed genoeg , maar misschien moet ik toch eens doorzetten en blijven proberen!

Comments are closed.