schilderen in spanje

Deze zomer ging ik weer op vrijwilligersvakantie en dit keer besloot ik iets te doen wat me vooral erg leuk leek; muren beschilderen in Spanje. Onlangs heb ik de analoge foto’s laten ontwikkelen en die wil ik jullie graag laten zien aangevuld met mijn vakantieverhalen.

4 juli vertrok ik. Ik zwaaide mijn vriend uit (voor de oplettende lezer, de ”date” van de vorige blogpost ;)) stapte in een busje en daarna in het vliegtuig. Ik ging voor het eerst in mijn eentje met het vliegtuig, en sommige dingen die je voor het eerst alleen doet hebben een vleugje van spanning eromheen, die niet per se slecht is. Meer dan eerder vielen mij de wolken op, als luchtkussens die het landschap en de lucht scheiden, als de bovenkant van zwembadwater. Ik kwam aan in Malaga, verbleef daar in een hostel om de volgende dag te vertrekken naar het binnenland van Spanje.

Ik had een reis uitgestippeld met een 4 uur durende overstap die uiteindelijk helemaal niet bleek te kloppen… maar toen ik om de weg vroeg bij een klein treinstation vertelden ze hoe ik naar Saucejo kon komen. Ik ging met de trein naar het dichtsbijzijne treinstation en daar stond zelfs een taxi chauffeur op me te wachten die me naar de school bracht die ons onderdak bood voor de aankomende twee weken.

In Spanje hebben ze de mooiste gekleurde huisjes en tegels. Deze tegels tekende ik na uit de een stationshal.

Ik ontmoette daar ook alle mensen van het kamp, voornamelijk mensen uit Zuid-Europa. De eerste dagen vulden we vooral met ontspannen, city-tripjes en dagen aan het zwembad. Zo zijn we onder andere naar het strand van Malaga geweest, waar we eigenlijk vooral op het strand hebben gelegen, en daar dineerde ik met een vrouw uit Rusland. Soms voelde het wel een beetje gek, omdat we daar kwamen om te werken, en uiteindelijk de eerste paar dagen alleen hebben gevuld met andere activiteiten

 

Maar toen kwam de maandag, het begin van de werkweek, en konden we de muur bekijken en schetsen wat we wilden maken. Dit ging alleen ook nog niet zo makkelijk. Spanjaarden zijn namelijk niet zo snel met alles, onder andere met het aanleveren van materialen. daarnaast moest het in de stijl van een plaatselijke kunstenaar daar, die vooral dingen deed met sculpturen en Maria-figuren.

Uiteindelijk zag het gemeentebestuur ook wel in dat het jammer zou zijn als we allen een namaak van Antonio Gracia gingen maken en niet in onze eigen stijl zouden werken. Maar dat was nog niet alles. Nadat we weer naar de muur gingen, bleek dat de bovenste laag er met een klein tikje al af ging. Deze muur bleek uiteindelijk dus ook niet geschikt om op te schilderen. Gelukkig konden we een andere muur krijgen, namelijk de muur waar mensen langslopen wanneer ze naar het zwembad in het dorp gaan. Toen dit rond was, konden we beginnen met  brainstormen over wat we wilden maken. Ik besloot dat ik in mijn eentje een eigen deel van de muur wou schilderen, net als een paar anderen.

Enkele van mijn favoriete muurschilderingen van voorgaande jaren.

We werkten in de ochtenden en de avonden, in verband met de felle zon. Ik had nog nooit eerder een muurschildering gemaakt, en dat was nog wel lastiger dan ik dacht. Ik had alles uitgemeten van tevoren, maar had daarmee nog niet rekening gehouden met de verf die best wel plakkerig was en al snel op mijn hele lichaam zat. Haha. In de erg lange middagpauze zaten we meestal bij het zwembad, waar we Uno speelden, kletsten, lazen en zonnen.

Wat ik eerder nooit zo had, maar deze keer wel, was lichte heimwee. Terwijl ik wat aan het denken was, bedacht ik me dat ik alleen reizen vaak ook deed om te vluchten van iets. van thuis, van mezelf. Denkende dat die reis me dan weer nieuwe inzichten zou geven, me nog comfortabeler zou laten voelen met het zijn met mezelf. En dat is ook wel waar geweest, alleen reizen/dingen doen heeft me zeker veel gebracht. Ik denk alleen niet meer dat dat de enige manier is Soms is thuisblijven ook gewoon genoeg.

 

Ik heb geprobeerd in mijn muurschildering verschillende elementen samen te voegen. Ik had onderweg naar Malaga een erg mooi gevormd flatgebouw gezien, die plaatste ik aan de linkerkant. In El Saucejo zelf stond een mooi huis met veel planten op het balkon, dus die plaatste ik aan de rechterkant. Uiteindelijk is het een soort mix geworden tussen stedelijke en dorpse elementen. Achteraf vind ik hem voor een eerste poging, best wel leuk geworden.

One thought on “schilderen in spanje

  1. oeehh de muur is kei mooi geworden! echt tof dat je als vrijwilligerswerk iets kon doen wat je echt leuk vind 🙂 leuke foto’s ook, love dat analoge sfeertje!

Comments are closed.