het bestuderen van religie

Sinds drie weken bestudeer ik het fenomeen religie op de bachelor Religiewetenschappen aan de universiteit in Nijmegen. Als ik dit vertel dan krijg ik vaak vragen zoals, waarom ik ervoor gekozen heb, wat ik ermee wil worden, en steevast de vraag of ik zelf gelovig ben (een vraag die je vast niet krijgt als je Rechten studeert). Voor een beetje opheldering, en omdat ik gewoon heel erg enthousiast ben over mijn studie, besloot ik om dit stukje te tikken.

Ik besloot in mijn stukje een aantal vragen die ik vaak krijg op te stellen, om die hier vervolgens met liefde te beantwoorden :).

Wat leer je daar?

In het eerste jaar begin je met een introductie tot de grote vijf: Jodendom, Islam, Christendom, boeddhisme en hindoeïsme, krijg je een vak nieuwe religieuze bewegingen (waar bijvoorbeeld de Scientology Church onder valt) en een vak antropologie. Daarnaast volg je nog wat basisvakken, zoals Academische Vaardigheden en Inleiding Religiewetenschappen. Ik heb nu bijvoorbeeld het vak Judaism/Jodendom wat ik heel erg leuk vind, we leren wat iemand een jood maakt, de geschiedenis van het Jodendom, de rituelen, en alles wat erbij komt kijken vind ik erg interessant.

Waarom heb je ervoor gekozen?

Ik moet zeggen dat ik in eerste instantie vooral deze studie koos, omdat alle andere studies afvielen. Maar mijn groeiende interesse in van alles, en mijn drang om dingen te begrijpen, heeft ook meegespeeld. In deze studie komt eigenlijk alles wat ik interessant vind voor, geschiedenis, politiek, filosofie (waarom geloven mensen in een god? wat is een religie?) psychologie en zelfs recht.

De scheidslijn tussen recht en religie vind ik nu bijvoorbeeld heel interessant, ik heb gisteren een hoorcollege gehad over artikel 6 van de grondwet, de vrijheid van godsdienst en levensbeschouwing, en de complicaties die hierbij komen kijken. Bijvoorbeeld vrouwen die niet in het ambt mogen vanwege religieuze overtuigingen, Jehova getuigen die, als hun pasgeboren kind een bloedtransfusie nodig heeft, dit willen weigeren omdat zij dat niet mogen omwille hun geloof. Wat gaat dan voor, het mensenleven, of de geloofsovertuigingen? En is de staat altijd neutraal wat betreft religie? En erg radicaal: kunnen we zonder een artikel 6?

Ben je zelf gelovig?

Ik ben christelijk opgevoed, maar ik beschouw mijzelf als een agnost: iemand die het bestaan van bovennatuurlijke machten noch bevestigt, noch ontkracht. Wat wel leuk is om te vertellen is dat ik een paar jaar geleden best fel tegen religie was, ik vond het zonde van mensen hun tijd, en zelfs een beetje naïef. Mijn mening daarover is nu anders, ik vind het mooi en bijzonder als mensen gelovig, en verwonder me juist over de felheid waarmee atheïsten gelovigen van hun geloof af proberen te krijgen, terwijl andersom dat vaak niet het geval is.

Mijn docent inleiding Religiewetenschappen is erg weg van Max Weber, een Duitse socioloog en een van de grondleggers van onderzoek naar wat religie met een groep mensen doet.

Wat kun je daarmee worden?

Als je nog nooit van deze studie gehoord hebt, snap ik dat je met deze vraag zit. Religiewetenschappen leidt je niet op tot een bepaald beroep, noch wordt er op een vacature specifiek naar een Religiewetenschapper gevraagd. Je kunt er ook geen dominee mee worden, daarvoor doen mensen eerder een studie zoals Theologie, of een interne opleiding bij de gewenste geloofsinstelling. De studie is ook niet erg praktijkgericht, de kennis hoeft, behalve voor het schrijven van stukken en papers, niet ergens voor gebruikt te worden. Ik vind dat een fijne gedachte. Ik snap ook dat andere mensen dat juist erg kan frustreren. Na het afronden heeft de studie een paar duidelijke pijlers, waar je jouw kennis van religie in kunt zetten. Als eerste, voor de hand liggend, als docent Godsdienst of Levensbeschouwing voor de klas. Daarnaast kun je een master volgen in geestelijke verzorging, het begeleiden van oudere mensen met hun vragen omtrent geloof. Functies in beleid komen ook voor, denk bijvoorbeeld aan minderheidsbeleid, of zaken rondom vluchtelingen, die vaak een andere geloofsafkomst hebben. Bovendien ben je uniek als Religiewetenschapper, wij hebben nu bijvoorbeeld maar ongeveer 15 eerstejaars, daarnaast zijn er nog een paar die de specifieke track Islamstudies volgen.

Ik wil zelf graag journalist worden, of iets in het mediaveld doen, bijvoorbeeld documentaires maken rondom religie. Ik hoop dat mijn opgedane kennis tegen die tijd voor verheldering en een andere blik op zaken kan zorgen.

Tijdens een college over de Romeinse overheersing over de Joden in de oudheid, kwam ik tot het idee om de Asterix en Obelix weer te lezen. Ik vond het super leuk om mijn opgedane kennis over de gebruiken en geschiedenis van de Joden terug te zien in de strips die ik ken vanuit mijn jeugd.

En verder?

Verder heb ik de leukste studiegenootjes, die zelf ook hun interessante gedachtes hebben over religie, spiritualiteit, en veel andere zaken. Ik weet zeker dat ik van hen minstens zo veel kan leren als van het studieprogramma zelf. Maar het is niet alleen maar religie en discussie, we houden ook van droge grapjes en feestjes. En naast mijn studie ben ik in de toekomst verantwoordelijk voor wat illustraties bij de ANS (het Nijmeegs studentenblad) en doe ik de illustraties voor de blog van Sjoukje: Lemontierres. Ik vind het super fijn dat mijn liefde voor tekenen en illustreren ook een plekje heeft gevonden in mijn nieuwe leven als student <3.

Kortom, het is nog veel interessanter dan ik dacht, elke dag leer ik weer zo veel nieuwe dingen, en ik merk ook als ik nu de religie pagina in de krant lees, ik nu al verschijnselen en berichten meer kan plaatsen en begrijpen. En dat is ook een fijne motivatie om vooral verder te gaan. Want ik heb nog zo veel vragen, en ik wil nog zo graag meer leren.

6 thoughts on “het bestuderen van religie

 1. Lieve Inge,

  Dit stuk was erg leuk om te lezen en ook heel leuk om de afgelopen weken vanuit jou perspectief te zien.
  Verder was Max Weber ook een econoom en zijn broer Alfred was ook een klassiek econoom en socioloog #MaxWeberfeitje.
  En ja we zijn geen standaard religiestudenten (als je mensen in hokjes wilt plaatsen), wij houden wel van een feestje. Tot vanavond, ik heb er zin in!!

  1. Lieve Nadia,

   Bedankt voor jouw leuke reactie, jij bent zeker een doorsnee Religiestudent. Wist je dat Max Weber naast economie en sociologie ook de geschiedenis en rechten heeft bestudeerd? Zo’n slimme, onderwezen man, geen wonder dat zijn nicht als een blok voor hem viel! Daarnaast: ik heb ook zin in het feestje, tot vanavond!

 2. Hoi!
  Wat heb je een leuke blog!😄 (Ben er via je goodreads gekomen)
  Je studie klinkt echt ontzettend interessant. Ik heb zelf islamstudies overwogen als tweede bachelor maar kwam tot de conclusie dat dat niet helemaal zou werken bij mij lol.
  Je illustraties zijn heel erg mooi en geven een unieke toevoeging aan je blogposts.
  Veel plezier en succes met je studie 😊

  1. Hoi!
   Bedankt voor je reactie, ik heb jouw blog net ook even bekeken en die ziet er ook interessant uit!
   Ik ben altijd op zoek naar boekenblogs die niet alleen over young-adult gaan, dus jouwe is een welkome toevoeging.
   Liefs!

 3. Superfijn dat het je zo goed bevalt! Ik denk echt dat het een heel relevante studie is: er zijn misschien wel minder mensen religieus (/praktiserend religieus/kerk gaand) tegenwoordig, maar juist over religie wordt (daardoor) nog heel veel debat gevoerd. Ook juist de opkomst van andere godsdiensten in Nederland zorgt voor heel veel nieuwe dingen waar over nagedacht moet worden, denk ik. Wetenschappers die dingen weten over de rol van religie én over hoe de godsdiensten zelf in elkaar zitten zijn volgens mij dus echt onmisbaar. Geniet ervan!

  1. Wat een fijne reactie weer Hester! Ik vind het zelf ook een erg belangrijk onderwerp. Neerlandici zoals jij zijn daarentegen ook onmisbaar!

Comments are closed.